• Novinky

          • Snehulienka a osem trpaslíkov
            • Snehulienka a osem trpaslíkov

              Nie nie !!! Vidíte dobre. Mohli by sme si pomyslieť - veď Snehulienka mala predsa len sedem trpaslíkov! V tomto prípade to však neplatilo. Kolektív pedagógov a žiakov ZUŠ Janka Silana pripravil pre veľkú rodinu žiakov základných škôl mesta Poprad (zúčastnilo sa okolo 600 žiakov) a to - žiakov Cirkevnej Základnej školy Štefana Mnoheľa, Základnej školy na ulici Tajovského a žiakov Spojenej školy Dominika Tatarku výchovný koncert s týmto sympatickým názvom "Snehulienka a osem trpaslíkov". Prečo osem? 

              V scenári, ktorý sa rodil v kolektíve pedagógov ZUŠ sa v tejto rozprávke totiž predstavoval príbeh Snehulienky v prekrásnych šatách v jednej osobe a rozprávačom sa stala pani učiteľka výtvarného odboru Mgr. Martina Dikantová. Postupne sa predstavili jednotliví účinkujúci trpaslíci. Fidlikajko - husličky, Klávesajko - klavír, Pískajko - zobcová flauta, Ťahajko - akordeón, Spievajko - spevák a Zabávajko? no predsa keyboard. Veď je ich len sedem! Kde sa podel ôsmy trpaslík? Ten je však pre všetkých jeden z najdôležitejších a je to predsa Počúvajko. 

              Deti mali možnosť vniknúť do známej rozprávky, ktorá bola upravená na hudobno - tanečno - dramatické predstavenie. Kráľovstvo, v ktorom sa hralo, spievalo, tancovalo, žila zlá kráľovná, ktorá si myslela, že je najlepšia hudobníčka na svete. Všetkých ponižovala a ostatní pre jej pýchu a namyslenosť prestali úplne spievať, hrať a tancovať. Iba Snehulienka neprestala. Keď Snehulienka vyrástla predčila svojimi schopnosťami aj samotnú kráľovnú. Aj keď jej kráľovná robila Snehulienke prieky, tak predsa len dobro nad zlom zvíťazilo. Celé kráľovstvo tancovalo, hralo, spievalo a maľovalo, bolo plné umenia a radosti z neho. 

              Ďakujeme všetkým, ktorí sa pričinili o to, aby tento krásny výchovný koncert sme mohli prezentovať na našej pôde ako aj v okolitých základných školách. Poďakovanie patrí pedagógom a žiakom ZUŠ Janka Silana, ktorí s veľkou radosťou a zanietene účinkovali v tomto programe.

              Tešíme sa, že aj do našej rodiny študentov umenia pribudnú noví záujemci, ktorí budú chcieť zveľaďovať talenty evanjelia, ktoré dostali a tak budú aj naďalej šíriť jeho krásu aj svojim poslucháčom.

               

            • Ukáž svoj talent a pridaj sa k nám !

              Cirkevná Základná umelecká škola Janka Silana pozýva

              záujemcov o štúdium na

              TALENTOVÉ SKÚŠKY

              v dňoch 24.5 - 9.6.2017 od 14.00 h. do 17.30 h. v budove Cirkevnej spojenej školy 

              Otvárame odbory:
              Hudobný, Výtvarný, Tanečný, Audiovizuálny, Literárno-dramatický, Spevácky zbor, Folklórny súbor


              Čo získa vaše dieťa v ZUŠ Janka Silana ?

              Literárno-dramatický odbor pomáha harmonicky rozvíjať osobnosť žiaka, podporuje jeho schopnosť kolektívne cítiť a vyrovnávať sa s novými situáciami hravou formou. Vychováva náročného čitateľa, poslucháča, diváka a aktívneho spolutvorcu. Žiaci sa stretávajú s pohybom, tancom, spevom, rozvojom komunikačných schopností a empatiou voči druhým. 

              Výtvarný odbor uvádza žiakov do komplexného spôsobu poznávania sveta, integruje zložky citovej a rozumovej výchovy. Rozvíja senzibilitu, racionalitu, intuíciu, intelekt, fantáziu a temperament. Odbor charakterizuje tvorivosť, originalita a autentickosť riešení. Žiaci získajú zručnosť v základných výtvarných technikách: kresba, maľba, grafika, dekoratívna činnosť a práca s materiálom.

              Tanečný odbor poskytuje základy pohybového a tanečného vzdelania. Zameriava sa na správne držanie tela, rozvoj koordinácie pohybov, základy melodického a rytmického cítenia, rozvoj estetického cítenia, pohyb v priestore, pohybovú pamäť a fantáziu. Vyučuje sa v ňom: klasický, kreatívny, džezový a moderný tanec. Žiaci si pestujú vôľové vlastnosti: vytrvalosť, presnosť a spoľahlivosť.

              Audiovizuálny odbor umožňuje lepšie poznať a chápať pravidlá fungovania „mediálneho sveta“, zmysluplne sa v ňom orientovať a selektívne využívať médiá podľa toho, ako kvalitne plnia svoje funkcie. Aktívne zapája žiakov do komunikačného procesu pomocou médií a motivuje ich ku kreatívnej tvorbe vlastných mediálnych produktov.

              Hudobný odbor ponúka komplexné základné hudobné vzdelanie, orientáciu v umení a kultúre. Zdokonaľuje u žiakov prirodzené vlohy, melodické, rytmické, harmonické, intonačné a pamäťové schopnosti. Pestuje zmysel pre estetické hodnoty a kultivované vnímanie vážnej či modernej hudby. Prostredníctvom individuálneho prístupu ku žiakovi rozvíja predstavivosť, kreativitu a racionálne myslenie.

              Spevácky zbor poskytuje žiakom možnosť zmysluplného odreagovania sa, radosť zo spoločnej tvorby hudobného diela, prehlbuje ich emocionalitu a rozširuje ich hudobnú gramotnosť. Žiaci sa orientujú na interpretáciu úprav ľudových piesní slovenských i inonárodných, prípadne na diela z obdobia renesancie či iných období, spirituálu či gospelu. Svoju prácu môžu prezentovať na rôznych súťažiach, verejných vystúpeniach a podujatiach školy.

              Folklórny súbor vedie žiakov k uchovávaniu, interpretácii, spoznávaniu ľudových zvykov a tradícií jednotlivých regiónov Slovenska s dôrazom na východné Slovensko. Žiaci sú vedení k úcte ku kultúrnemu dedičstvu v prostredí, v ktorom žijú. Krásu a bohatstvo folklóru prezentujú na rôznych súťažiach či spoločenských podujatiach.


              http://zusjsilana.edupage.org/

            • Speváčka Kristínka Očvárová úspešná !

              SLÁVICI Z LAVICE 2017

              28. apríla sme sa zúčastnili okresného kola známej speváckej súťaže "SLÁVICI Z LAVICE".

              Sme veľmi potešení, že KRISTÍNKA OČVÁROVÁ z triedy p. zástupcu Mgr. Petra Čapó, DiS. art. získala v silnej konkurencii kvalitných spevákov pekné 2. miesto vo svojej III. kategórii.

              Za tento krásny úspech Kristínke srdečne blahoželáme a do jej ďalšej tvorivej umeleckej práce prajeme veľa trpezlivosti, síl a zdravia.

            • 3. ročník súťažnej prehliadky v hre na dychových nástrojoch pre Košický a Prešovský kraj

              Mimoriadny úspech žiakov a pedagógov ZUŠ Janka Silana  


                     

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

                             

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

               

              Základná umelecká škola J. Fabiniho v Spišskej Novej Vsi dňa 4. apríla 2017 poriadala 3. ročník súťažnej prehliadky v hre na dychových nástrojoch pre Košický a Prešovský kraj s bohatou účasťou žiakov a pedagógov Základných umeleckých škôl. Zúčastnených 109 súťažiacich malo možnosť porovnať svoje interpretačné zručnosti v rôznych kategóriách rozdelených podľa veku a podľa hudobného nástroja - zobcová flauta, priečna flauta, hoboj, fagot, saxofón, lesný roh, trúbka. Veľký počet súťažiacich žiakov bolo rozdelených taktiež medzi štyri poroty. Cirkevná Základná umelecká škola Janka Silana v Poprade mala taktiež svoje zastúpenie. Súťažnej prehliadky sa z našej školy zúčastnili dve žiačky:

              Karolína Slebodníková v hre na zobcovej flaute z triedy pani učiteľky Mgr. Gabriely Roškovej, DiS. art. s klavírnym sprievodom p. učiteľky Mgr. Eleny Haviarovej, DiS. art. a umiestnila sa vo svojej I. kategórii v zlatom pásme.

              Petra Mudráková získala diplom za umiestnenie v zlatom pásme v hre na priečnej flaute z triedy pani učiteľky Mgr. Silvii Frankovej, DiS. art. s klavírnym sprievodom Mgr. Petra Čapó, DiS. art. v II. kategórii.

              Odborná porota si okrem výkonov súťažiacich žiakov všímala taktiež pedagogický prístup a umelecký kumšt aj u vyučujúcich jednotlivých súťažiacich. Môžme byť len a len šťastní, že pani učiteľka Mgr. Silvia Franková, DiS. art. bola odbornou porotou ocenená za vysoko profesionálnu prípravu žiakov na súťažnú prehliadku v hre na dychových nástrojoch. Odborná porota si taktiež všímala aj výkony jednotlivých korepetítorov sprevádzajúcich súťažiacich žiakov. ZUŠ Janka SIlana dostala aj toto ocenenie a je potešiteľné, že okrem krásnych úspechov našich žiakov Karolínky Slebodníkovej, Petry Mudrákovej a najlepší pedagóg p. uč. Franková získal ocenenie za vysoko profesionálnu korepetíciu aj zástupca riaditeľky ZUŠ Mgr. Peter Čapó, DiS. art.

              Odchádzali sme zo súťaže povzbudení a naplnení radosťou nielen z krásnych umeleckých výkonov, ale aj z hodnotných ľudských stretnutí žiakov vzájomne, ako aj nadviazanie spolupráce a kontaktov aj s pedagógmi rôznych umeleckých škôl, čím sa opätovne potvrdzuje, že aj týmito aktivitami napĺňame to známe podobenstvo o talentoch. Snažíme sa ich rozvíjať a potvrdzovať to aj praktickými výsledkami svojej práce a to nielen v podobe úspechov na tejto súťaži, ale hlavne prostredníctvom umenia nechať spoznať poslucháčom samého Boha, pretože aj On k nám hovorí umením a to v rôznych podobách. Je len na nás, ako chceme vnímať túto krásu.

               

            • Základná umelecká škola Janka Silana v Poprade

              Srdečne pozýva

              na vernisáž výtvarných prác spojených s koncertom žiakov hudobného odboru

              29.marca 2017 o 16.30 h. v Tatranskej galérii – Elektrárni v Poprade


              PROGRAM VERNISÁŽE A KONCERTU

              1. G. Gershwin    SUMMERTIME

              Spojený komorný súbor zobcových fláut - ZUŠ Letná, ZUŠ Štefánikova, ZUŠ Janka Silana

              Pedagógovia: Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art., Mgr. Silvia Franková, DiS. art.

               

              1. Umelecké slovo

              Mgr. Gabriela Hanišová

               

              1. Prezentácia výtvarného odboru

              Petra Rendová

              Téma: Svätci – sv. Don Bosco, sv. Matka Tereza, sv. Ján Pavol II., sv. Martin

              Lukáš Michelko

              Téma: Pieta, Anjel, Zmŕtvychvstanie, Minulosť – Prítomnosť – Budúcnosť

              Pedagóg: Mgr. Martina Dikantová

               

              1. R. Claydermann   MARIAGE D´AMOUR

              Michaela Jurgovská - klavír

              Pedagóg: Mgr. Janka Dudeková, DiS. art.

               

              1. Prezentácia výtvarného odboru

              Ema Cervová

              Téma: Zvieratá – Pes, Mačka, Orol, Sova

              Anna Mária Tekelová

              Téma: Kone – cyklus štyroch prác

              Pedagóg: Mgr. Martina Dikantová

               

              1. H. Mancini   MOON RIVER

              Spojený komorný súbor priečnych fláut - ZUŠ Letná, ZUŠ Janka Silana

              Pedagógovia: Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art., Mgr. Silvia Franková, DiS. art.

                     

              1. Umelecké slovo

              Mgr. Gabriela Hanišová

               

              1. Prezentácia výtvarného odboru

              Anna Banasiewiczová

              Téma: Portréty podľa príbehov Bruna Ferrera – Motýľ, Dve zrkadlá, Modlitba, Koberec

              Zuzana Oprendeková

              Téma: Mytologické bytosti – Pegasos, Siréna, Medúza, Fénix

              Pedagóg: Mgr. Martina Dikantová

               

              1. J. Grešák   NA HORÁCH

              Zuzana Pinteková - klavír

              Pedagóg: Mgr. Janka Dudeková, DiS. art.

               

              1. Prezentácia výtvarného odboru

              Zuzana Šoltýsová

              Téma: Kolekcia troch malieb s názvom Ruža – abstrakcia

              Zuzana Michelková

              Téma: Módne doplnky – téma Páv: práce – Šperky, Náhrdelník, Náramok, Náušnice, Čelenka, Papierová kabelka, Kabelka z textilu, Hodvábna šatka

              Pedagóg: Mgr. Martina Dikantová

               

              1. V. L. – Clark   PULSAR

              Patrik Kožuch, gitara

              Pedagóg: Mgr. Pavol Hučko

               

              1. Umelecké slovo

              Mgr. Gabriela Hanišová

               

              1. Prezentácia výtvarného odboru

              Anna Voščeková

              Téma: Šperky – Kvety – prehliadka kolekcie šperkov

               

              1.  PASTIERSKA PÍŠŤALA

              Spojený súbor zobcových fláut - ZUŠ Letná, ZUŠ Štefánikova, ZUŠ Janka Silana

              Sólo: Mgr. art. Tomáš Kvasnica, pastierska píšťala

              Pedagógovia:

              Mgr. Silvia Franková, DiS. art., Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art., Ľubomír Felber, DiS. art., Silvia Balogová, DiS. art., Mgr. art. Helga Parížeková, Mgr. art. Tomáš Kvasnica

               

              1. Umelecké slovo

              Mgr. Gabriela Hanišová

               

              Tešíme sa na spoločné stretnutie pri ďalších podujatiach Základnej umeleckej školy Janka Silana

            • Posviacka nového organa v kostole

              Posviacka nového organa v kostole

              V nedeľu 26. februára 2017 v našom kostole sv. Cyrila a Metoda v Kriváni, bolo počas sv. omše o 10.30 požehnanie nového organa. Slávnostnú sv. omšu celebroval a požehnanie vykonal Vdp. Th.Lic. Ľuboš Sabol dekan Detvianskeho dekanátu spolu s našim farárom Vdp. Mgr. Ladislavom Jurčíkom, ktorý poďakoval všetkým dobrodincom, ktorí akýmkoľvek či už finančným alebo iným spôsobom pomohli týmto nástrojom dotvoriť atmosféru nášho kostola. Za realizáciu tohota diela bolo poďakované aj štyrom majstrom organárom, ktorí sa na sv. omši tiež zúčastnili. Po sv. omši bol organový koncert v podaní Mgr. Petra Čapó, Dis. art., pedagóga, koncertného aj liturgického organistu, ktorý hral aj počas sv. omši.

              Viac fotografií nového organa si môžete pozrieť v ľavej časti stránky "Rímskokatolícka cvirkev - Zo života farnosti".

               

              zdroj: http://www.obeckrivan.sk/oznamy.phtml?program=51&id_kat_for_open=13281

               

            • „Na chválu Božiu a pre potechu srdca“

              Podtatranská knižnica v Poprade a rodina akad. mal. Evy Grešákovej

              pozývajú Vás na vernisáž výstavy

              Akademická maliarka Eva Grešáková
              „Na chválu Božiu a pre potechu srdca“

               

              štvrtok 2. marca 2017 o 16.30 hod.
              Podtatranská ulica 1548/1
              Hudobný program Cirkevná ZUŠ v Poprade
              Výstava je súčasťou Roka Jozefa Grešáka a Týždňa slovenských knižníc
              Výstava potrvá do 31. marca 2017
              Výstava otvorená denne od 8.oo do 18.oo hod.

            • Benefičný koncert na záchranu požiarom zničeného kostola

              5. februára 2017 v nedeľu sa o 15.00 h. uskutočnil v evanjelickom kostole a.v. v Liptovskom Hrádku jeden z troch organizovaných benefičných koncertov na Liptove na pomoc cirkevnému zboru ECAV v Hybe s myšlienkou finančne pomôcť pri obnove požiarom zničeného interiéru kostola  v Hybe. 

              Vzhľadom na vynikajúce vzťahy s vedením Základnej umeleckej školy v Liptovskom Hrádku a na požiadanie riaditeľky školy Mgr. Bronislavy Majerčíkovej, cirkevného zboru ECAV v Hybe a Liptovskom Hrádu túto ušľachtilú myšlienku podporili aj pedagógovia cirkevnej Základnej umeleckej školy Janka Silana v Poprade: Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art., priečna flauta, Mgr. Silvia Franková, DiS. art. priečna flauta, Mgr. Pavol Hučko, gitara, Mgr. Peter Čapó, DiS. art., organ, klavír spolu s pedagógmi ZUŠ v Liptovskom Hrádku Mgr. Dana Orgovánová Vrlíková, husle, PaedDr. Zlatica Jurišová, klavír a samozrejme riaditeľka školy Mgr. Bronislava Majerčíková, klavír, spev, recitácia.

              Účinkujúci na benefičnom koncerte predstavili skladby rôznych historických štýlových období vo vysokej interpretačnej kvalite aj pri exponovanej náročnosti jednotlivých diel. Hodinu a pol trvajúci umelecký program bol taktiež aj dramaturgicky zaujímavý, jednak odlišnosťou v obsadení nástrojov a tiež charakterom skladbieb a veľmi pestrý. Bohatá divácka kulisa odchádzala z koncertu obohatená a naplnená hlbokým umeleckým a duchovným zážitkom.


              V pozvánkach na tretí z benefičných koncertov na Liptove organizátori píšu:

              Dobrý deň milí rodičia a priatelia umenia,

              séria troch benefičných koncertov na Liptove na pomoc cirkevnému zboru ECAV Hybe sa završuje koncertom, ktorý sa uskutoční v nedeľu  5.2.2017 o 15:00 hod. v evanjelickom kostole v Liptovskom Hrádku. Ako som už spomínala, každý koncert je iný, s iným obsadením účinkujúcich a programom. Na tretí benefičný koncert, na ktorom budú účinkovať pedagógovia z našej ZUŠ, prijali pozvanie i naši kolegovia z cirkevnej ZUŠ Janka Silana v Poprade. Dve krásne dámy sú zároveň aj členkami ženského umeleckého zoskupenia LA SPERANZA, ktoré vzniklo v lete 2013, no svojimi kvalitami sa čoraz viac dostávajú do povedomia slovenského publika. V roku 2015 na celoslovenskej súťaži komorných súborov Divertimento Musicale  sa La Speranza umiestnila v Zlatom pásme. Svojou hudbou reprezentovali Slovensko na Britskej ambasáde a majú za sebou veľa ďalších skvelých vystúpení.

              Všetkým účinkujúcim a všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli podporiť dobrú vec, i všetkým účastníkom koncertov patrí veľká vďaka. Skutočne sa potvrdzuje, že „... nie jeden, ale všetci priložíme ruku k ruke k dielu a nádhere ... „ (I. Šobáň, úryvok z básne Plamienky blízkosti).

              Tešíme na vašu účasť a ochotu pomôcť a podporiť dobrú vec.


              V programe koncertu si poslucháči vypočuli tento program:

              Miesto konania:                         Evanjelický kostol v Liptovskom Hrádku    

              Dátum a čas koncertu:               5. februára 2017 o 15.00 h.


              PROGRAM

              Johann Sebastian Bach    WER NUR DEN LIEBEN GOTT LäSST WALTEN   BWV 691, BWV 690, chorál, Peter Čapó, organ

              Arcangelo Corelli     SONATA DA CAMERA op. 2 No.4 časti Adagio, Allemande, Grave, Adagio, Silvia Franková, Gabriela Rošková, priečne flauty, Peter Čapó, klavír

              Johann Sebastian Bach    AIR  Dana Orgovánová Vrlíková, husle, Zlatica Jurišová, klavír, Bronislava Majerčíková, recitácia

              Girolamo Frescobaldi   ARIA DETTO BALETTO (variácie)   Peter Čapó, organ

              Giovanni Battista Pergolesi   SICILIANO  Dana Orgovánová Vrlíková, husle, Bronislava Majerčíková, organ

              Mauro Giuliani   SCHERZO op. 82  Gabriela Rošková, priečna flauta, Pavol Hučko, gitara

              Antonio Vivaldi   LARGO (ZIMA) Dana Orgovánová Vrlíková, husle, Zlatica Jurišová, klavír

              Lefébure Wély    POSTLUDE Peter Čapó, organ

              Ola Gjeilo   NORTHERN LIGHTS  Bronislava Majerčíková, spev, Dana Orgovánová Vrlíková, husle, Zlatica Jurišová, klavír

              Celso Machado  PACOCA (CHORO)  Gabriela Rošková, priečna flauta, Pavol Hučko, gitara

              Gabriel Fauré     PAVANE     Bronislava Majerčíková, klavír,  Dana Orgovánová Vrlíková, husle

              Alan Menken     A WHOLE NEW WORLD     Silvia Franková, priečna flauta, Peter Čapó, klavír

              Vito Nicola Paradiso    MILONGA    Gabriela Rošková, priečna flauta, Pavol Hučko, gitara

              Glen Hansard    FALLING SLOWLY   Silvia Franková, Gabriela Rošková, priečne flauty, Peter Čapó, klavír

              Astor Piazzolla    OBLIVION  Silvia Franková, Gabriela Rošková, priečne flauty, Peter Čapó, klavír
                                          LIBERTANGO                                  

              Théodore Dubois       TOCCATA in G       Peter Čapó, organ

            • Anjel vianoc 2016

               Anjel Vianoc 2016


               

              Tatranská galéria v Poprade vyhlásila aj v tomto školskom roku tradičnú predvianočnú výtvarnú súťaž s názvom Anjel Vianoc 2016. Je určená pre materské, základné, špeciálne, základné umelecké a stredné školy. Žiaci a študenti na nej môžu prezentovať talent a výtvarnú zručnosť a vyhotoviť umelecké diela ľubovoľnou výtvarnou techn ikou. Organizátor výtvarnej súťaže stanovil tento rok obmedzený počet prác v počte maximálne desať kusov za školu.

              Do tejto obľúbenej výtvarnej súťaže celoslovenského formátu sa zapojilo 118 škôl a odborná porota hodnotila 900 výtvarných prác žiakov. Vizuálne stvárnenie anjelov bolo rôzne od plošných prác až po trojrozmerné plastiky.

              CSŠ - ZŠ Š. Mnoheľa a ZUŠ Janka Silana reprezentovali svojimi výtvarnými prácami tieto šikovné a talentované žiačky:

              • Denisa Dulová - Zlatý anjel, 8 rokov, kombinovaná technika
              • Esther Di Thommasová – Ochranca rodiny, 7 rokov, kombinovaná technika
              • Emma Knižková – Anjel strážny, 8 rokov, kombinovaná technika
              • Vanessa Jurčová – Modrobiely anjel, 8 rokov, kombinovaná technika
              • Júlia Fedorová – Nebeský posol, 12 rokov, technika: papierorez
              • Lenka Mašlonková – Pánov Anjel – Svätá rodina, 12 rokov, technika: paličkovaná čipka
              •  Gabriela Petriľáková – Anjel strážny, 11 rokov, technika: maľba na drevo - akryl, textilná aplikácia

              Ľudská predstava o anjelov u mnohých ľudí pravdepodobne siaha do detstva. Ako deti nás naučili modliť sa Anjeličku, môj strážničku..., anjelov mnohí vnímajú ako bytosti, ktoré pri nás stoja, keď sme v nebezpečenstve, v dospelosti u niektorých ľudí zostala predstava o anjeloch na úrovni detinského a sentimentálnehochápania v podobe korpulentných anjelikov. Tak takéto predstavy o anjelov sú však veľmi vzdialené od právd viery Cirkvi.

              Vizuálna predstava anjelov spodobená vo výtvarnýchprácach našich dievčat vychádza z náuky Cirkvi. Svedectvo Svätého písma existenciu anjelov jednoznačne potvrdzuje.

              Anjeli sú z pohľadu veriaceho kresťana – duchovno, netelesné bytosti, majú rozum a vôľu, sú osobné a nesmrteľné stvorenia a dokonalosťou prevyšujú všetky viditeľné stvorenia. Sú to Boží služobníci a poslovia. Každý človek má pri sebe anjela, ako ochrancu a pastiera, ktorý ho vedie životom.

              Anjeli sú duchovné stvorenia neprestajne oslavujúce Boha a slúžiace jeho spasiteľným plánom, ktoré má s inými stvoreniami: „ Anjeli spolupracujú na všetkom, čo je pre nás dobré.“ 217/ Katechizmus katolíckej Cirkvi, SSV, Trnava 1998/

              Naše žiačky vyhotovili osobité, originálne podoby anjelov s duchovným posolstvom.

              Vyhodnotenie výtvarnej súťaže„ANJEL VIANOC“ so slávnostným odovzdávaním cien sa uskutočnilo v utorok 7. Decembra 2016v Tatranskej galérii v priestoroch Art klubu o 14 30 hod. v Poprade. 

              Cirkevnú spojenú školu úspešne reprezentovali naše talentované výtvarníčky:

              Lenka Mašlonková – Pánov Anjel – Svätá rodina, 12 rokov

              1. miesto – kategória ZŠ II. stupeň

              Emma Knižková - Anjel strážny , 8 rokov

              Čestné uznanie – kategória ZŠ I. stupeň

              Gabriela Petriľáková – Anjel strážny, 11 rokov

              Čestné uznanie – kategória ZUŠ

               

              Výstavu s názvom Anjeličkovo si môžete pozrieť v priestoroch Art Klubu Tatranskej galérie až do 30. januára 2017.

                                                                                          Mgr. Martina Dikantová, pedagóg výtvarného odboru

               

          • PROGRAM VEREJNÉHO KONCERTU
            • PROGRAM VEREJNÉHO KONCERTU

               

              streda 30.11.2016 o 16.30 h.


               

              Rozhovor v parku so strážnym anjelom

              Sofia Špaková 1.r / 1.časť – spev

              Pedagóg: Mgr. Radka Horáková

              Klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová, DiS. art.

               

              Mike Schoenmehl: Parížske uličky, Čkanie

              Peter Vojtech 3.r/1.časť – zobcová flauta

              Pedagóg: Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art.

              Klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová, DiS. art.

               

              Štěpán Rak: Z ďalekého východu

              Nikola Kiššková 2.r/1.časť- gitara

              Pedagóg: Božena Vneková

               

              Sh. Secunda/J. Jacobs, S. Cahn: Mne sa páčiš

              Mária Klingová 3.r/1.časť- keyboard

              Pedagóg: Mgr. Elena Haviarová, DiS. art.

               

              Heumann: Midnight Lady

              Slávka Špaková 4.r/1.časť- klavír

              Pedagóg: Mgr. Dana Endreszová

               

              Peter Nagy: Major potkan

              Kristína Leščinská 1.r/1.časť- spev

              Pedagóg: Mgr. Radka Horáková

              Klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová, DiS. art.

               

               

              Variácie na ľudovú pieseň Trenčianske hodiny

              Ondrej Pintek 3r./1.časť- akordeón

              Pedagóg: Ľubomír Petrík, DiS. art.

               

              O. Rieding   Koncert h mol, op. 35

              Adam Slodičák 3.r./1.časť – husle

              Pedagóg: Peter Rehák, DiS. art.

              Klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó, DiS. art.

               

              Štěpán Rak: Song

              Samuel Bachleda 1.r/2. časť- gitara

              Pedagóg: Božena Vneková

               

              L. Pavlovič/ A. BrezovskÝ: Cirkus Afrika

              Patrik Cina 1.r/2.časť spev

              Pedagóg: Mgr. Radka Horáková

              Klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová, DiS. art.

               

              P.I. Čajkovskij: Neapolská pieseň

              Natália Celerová4.r/1.časť- klavír

              Pedagóg: Mgr. Dana Endreszová

               

              A. Pepusch: Sonata C dur, 1.časť

              Zuzana Michelková 3.r/2.časť- altová flauta

              Pedagóg: Mgr. Silvia Franková, DiS. art.

              Klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó, DiS. art.

               

              Janais- Smatanová: Biela pieseň

              Gabriela Kiovská 2.r/2.časť- spev a klavír

              Pedagóg: Mgr. Radka Horáková

               

              Štěpán Urban: Tanec

              Matej Jakubove 4.r/2.časť- gitara

              Pedagóg: Božena Vneková

               

              G.Ph.Telemann: Gigue

              Petra Mudráková 1.r/2.časť- priečna flauta

              Pedagóg: Mgr. Silvia Franková, DiS. art.

              Klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó, DiS. art.

               

              Alvaro Soler: Vivat Sofia – vlastná úprava

              Viliam Kužel 2.r/2.časť- akordeón

              Pedagóg: Ľubomír Petrík, DiS. art.

               

              F. Kuchler  Koncertino D dur 3. časť

              Martin Šidlovský 1.r./2.časť – husle

              Pedagóg: Peter Rehák, DiS. art.

                     Klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó, DiS. art.


               

          • Pozvánky na verejné vystúpenia
            • Pozvánky na verejné vystúpenia

               

              Dovoľujeme si pozvať  širokú umeleckú verejnosť na koncerty žiakov Základnej umeleckej školy Janka Silana v Poprad​e


              10. novembra vo štvrtok o 9.00 h. a 11.00 h. účinkujeme počas slávnostnej svätej omše v Konkatedrále Sedembolestnej Pannu Márie a slávnostnej akadémie v Dome kultúry mesta Poprad. Verejné podujatia sa konajú pri príležitosti 25. výročia založenia cirkevnej Základnej školy Štefana Mnoheľa v Poprade.

              30. novembra 2016 o 16.30 h. - Verejný koncert v budove školy.

              18. december 2016 o 11.00 h. - svätá omša slávenia 4. adventnej nedele - rímskokatolícky kostol sv. Cyrila a Metoda v Poprade o 10.40 h. - kultúrny program pred a počas slávenia svätej omše žiakov ZUŠ Janka Silana a ZŠ Štefana Mnoheľa po názvom "OD SRDCA K SRDCU"

              22. december 2016 o 9.00 h. a 10.45 h. účinkujeme počas adventnej akadémie pre žiakov a študentov Cirkevnej spojenej školy

               


               

              19. decembra 2016 o 16.30 h. - Predvianočný verejný koncert v budove školy.

               


              21. decembra 2016 o 17.00 h. - Predvianočné tanečné vystúpenie žiakov tanečného odboru v divadelnej sále v Spišskej Sobote  v Poprade

               

              VŠETKÝCH NA NAŠE VEREJNÉ VYSTÚPENIA VEĽMI SRDEČNE POZÝVAME ! ! ! 

          • Pozvánka na absolventský koncert, 14. 6. 2016
            • Pozvánka na absolventský koncert, 14. 6. 2016

              dovoľujeme si pozvať širokú umeleckú verejnosť na záverečný absolventský a zároveň verejný koncert žiakov a pedagógov Základnej umeleckej školy Janka Silana v Poprade, ktorý sa uskutotoční v utorok 14. júna 2016 o 16.30 h. v gréckokatolíckom kostole sv. apoštolov Petra a Pavla v Poprade. V programe sa okrem žiakov hudobného predstavia aj absolventi výtvarného odboru školy. 

              Veríme, že si nájdete čas na stretnutie s hudbou a umením a tešíme sa na všetkých.

              Žiaci a kolektív ZUŠ Janka Silana v Poprade

          • Biblia očami detí a mládeže
            • Biblia očami detí a mládeže

              Katolícke pedagogické a katechetické centrum, n. o.  zo sídlom v Levoči organizovalo v spolupráci s Diecéznymi katechetickými úradmi aj v tomto školskom roku 2015/2016  celoslovenskú výtvarnú  súťaž pod názvom „Biblia očami detí a mládeže“.

              Výtvarná biblická súťaž je každoročne vyhlasovaná ako sprievodná súťaž vedomostnej súťaže Biblická olympiáda. Súťaž je zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka a v dejinách ľudstva z pohľadu spoznávania Svätého písma v dimenziách citlivého rozletu duše dieťaťa a mladého človeka. Zámerom je nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie, nie kopírovanie výjavov z ilustrovaných Biblií. Jej cieľom je zaangažovať do vnímania a prežívania biblických dejín čo najviac detí a mládeže a  privádzať ich k poznávaniu Biblie a k záujmu o túto Knihu kníh..V tomto školskom roku bola výtvarná súťaž tématicky zameraná na obsah biblických kníh Prvá kniha Samuelova a Luk ášovo evanjelium

              Cirkevnú spojenú školu v tejto výtvarnej súťaži reprezentovali práce týchto žiakov :

              Johana Vašková – Vyvolenie dvanástich

              Dávid Dikant – Dvaja  stavitelia

              Ema Ambrozová – Mária a Marta

              Ester Biesová – Podobenstvo o márnotratnom synovi

              Zuzana Oprendeková – Ukrižovanie – Ježiša pribíjajú na kríž

              Martina Hrivová – Podobenstvo o stratenej  drachme

              Jana Šulíková – Utíšenie búrky na mori

              Eliška Mašlonková – Podobenstvo o rozsievačovi

              Alžbeta Voščeková – Podobenstvo o stratenej ovci

               

              Do tejto súťaže sa zapojilo 32 škôl Spišskej diecézy a bolo zaslaných  173 výtvarných prác, ktoré boli vyhodnotené odbornou komisiou. Víťazné práce boli prezentované na diecéznom kole Biblickej olympiády v Spišskom  Podhradí – Spišskej  Kapitule a prvé tri práce z každej kategórie postúpili do celoslovenského kola.

               

              S veľkým potešením  som prijala vyhodnotenie výtvarnej biblickej súťaže  „Biblia očami detí a mládeže“ . Práce našich talentovaných žiakov  získali v diecéznom kole tieto cenné umiestnenia :   

               

              Johana Vašková          1. miesto             Vyvolenie dvanástich /4. kategória/

              Ester Biesová               2. miesto             Podobenstvo o Márnotratnom synovi /5. kategória/

              Dávid Dikant               3. miesto             Dvaja stavitelia /4.kategória/

              Ema Ambrózová         cena poroty        Mária a Marta /3. kategória/       

              Vyhodnotenie súťaže sa uskutočnilo 7. mája 2016 v Levoči. Johanka Vašková  získala s výtvarnou prácou Vyvolenie dvanástich /4. kategória/  2. miesto v celoslovenskom kole „Biblia očami detí a mládeže“.

               

                Víťazom srdečne gratulujem k dosiahnutým výsledkom a zároveň všetkým ďakujem za zapojenie sa do súťaže.

              Mgr. Martina Dikantová – pedagóg výtvarného odboru

          • Lenka Mašlejová úspešná na keyboardovej súťaži v Bardejove !
            • Lenka Mašlejová úspešná na keyboardovej súťaži v Bardejove !

              Mesto Bardejov - oddelenie školstva a telesnej kultúry Mestského úradu, Základná umelecká škola Michala Vileca v Bardejove a Združenie rodičov pri ZUŠ organizovala už tradičnú keyboardovú súťaž Východoslovenského regiónu v ZUŠ Michala Vileca. 

              Základná umelecká škola Janka Silana mala aj na tejto súťaži svoje zastúpenie. Žiačka Lenka Mašlejová z triedy pána učiteľa Mgr. Jozefa Štrbku získala v hre na keyboarde bronzové pásmo v 2. kategórii.

              Ku krásnemu úspechu jej srdečne blahoželáme a Lenke ako aj pánovi učiteľovi prajeme do ďalšej práce veľa trpezlivosti !

               

          • Slávici z lavice
            • Slávici z lavice

              V koncertnej sále Domu kultúry v Poprade sa už tradične každoročne koná veľmi populárne okresné kolo speváckej súťaže "Slávici z lavice" organizovanou Centrom voľného času v Poprade. Sme veľmi radi, že aj Základná umelecká škola Janka Silana mala tento školský rok na tejto súťaži svoje zastúpenie. 
              V silnej konkurencii si Kristínka Očvárová spevom piesne Kristíny "Ešte váham" vyspievala krásne 2. miesto v III. kategórii z triedy p. uč. Mgr. P. Čapó.
               
              Kristínke vyslovujeme naše srdečné gratulácie, tešíme sa z hodnotnej reprezentácie školy na tomto podujatí a prajeme jej veľa trpezlivosti pri ďalšej umeleckej práci!
          • Talentové skúšky 2016
            • Talentové skúšky 2016

              TALENTOVÉ SKÚŠKY – ZUŠ JANKA SILANA POPRAD

              Podľa vyhlášky č. 324/2008 § 5, ods. 2 o Základnej umeleckej škole sa talentové skúšky konajú do hudobného, výtvarného a tanečného odboru ZUŠ pre školský rok 2016/2017 v termíne od 30. mája do 1. júna 2016. Čas a miesto konania je od 14:00 do 17:30 h. v budove Cirkevnej spojenej školy v Poprade.

              Riaditeľka školy rozhodnutím určí ich spôsob a organizáciu. Talentové skúšky sa konajú v budove cirkevnej školy. Miestnosti konania prijímacích pohovorov do jednotlivých odborov bývajú vypísané na nástenke pri vchode do budovy Cirkevnej spojenej školy v Poprade. Aktuálny oznam o termíne konania prijímacích skúšok uverejňujeme na našej webovej stránke a na výveske školy.

              Do Základnej umeleckej školy môžu byť prijatí uchádzači od predškolského veku, žiaci a študenti základných a stredných škôl, ako aj záujemcovia nad 18 rokov študujúcich formou štúdia pre dospelých. Záujemcovia o štúdium preukážu mieru svojho talentu formou talentovej skúšky pre príslušný odbor, pričom sa posudzuje podľa týchto kritérií:

              Hudobný odbor

              Uchádzač o štúdium zaspieva ľubovoľnú pieseň, kde sledujeme presnosť a kvalitu intonácie, zopakuje po učiteľovi krátky rytmus (klopkaním alebo tlieskaním) a  zaspieva krátku (niekoľko tónov) predtým zahranú melódiu na klavíri. Nevyžaduje sa znalosť nôt ani iné odborné vedomosti.

              V školskom roku 2016/2017 budeme vyučovať: hru na klavíri, hru na organe, cirkevnú a chrámovú hudbu, spev, hru na akordeóne, hru na gitare, hru na keyboarde, hru na husliach, hru na zobcovej flaute, hru na priečnej flaute. Žiaci sa budú mať možnosť zapojiť sa aj do hry v rôznych komorných zoskupeniach školy: spevácky zbor, flautový súbor, gitarový súbor, ľudová hudba a iné.

              Tanečný odbor

              Skúmame dispozície dieťaťa, t.j. fyzické predpoklady (rovný chrbát, ohybnosť končatín, držanie tela), zdravotný stav, zmysel pre rytmus a cítenie hudby. Do tanečného odboru prijímame deti od predškolského veku a starších.

              V školskom roku 2016/2017 budeme vyučovať: tanečnú prípravu, klasický tanec, ľudový tanec, kreatívny tanec, džezový tanec a tanečnú prax.

              Výtvarný odbor

              Na prijímacích skúškach deti spravidla kreslia /maľujú/ podľa vlastného výberu – tému s figurálnym námetom. Je vhodné priniesť k nahliadnutiu hotové výkresy z domu (pre komplexnejšie ohodnotenie dieťaťa). V prijímacom protokole sa hodnotí kresba, kompozícia a farebné ladenie.

              V školskom roku 2016/2017 budeme vyučovať: kresbu, maľbu, grafiku, modelovanie, priestorové a akčné vytváranie, zoznamovanie sa s multimédiámi.

              Rozhodnutie o prijatí

              Mieru talentu posúdi komisia talentových skúšok a vyhodnotí jednotlivo každého uchádzača, ktorý ich absolvoval. Výsledok sa zaeviduje v protokole. V zákonnej lehote  bude zákonnému zástupcovi uchádzača o štúdium zaslané písomné rozhodnutie riaditeľky školy o prijatí resp. neprijatí na štúdium do 8. júla 2016. Prosíme, aby neplnoletého uchádzača na talentových skúškach sprevádzal jeho zákonný zástupca, ktorý zároveň vypíše aj prihlášku na štúdium do ZUŠ. Na štúdium do cirkevnej Základnej umeleckej školy budú prednostne prijatí žiaci a študenti Cirkevnej spojenej školy v Poprade. Po prijatí žiaka a riadnom zahájení nového školského roka je možné prerušiť štúdium výlučne koncom I. alebo II. polroka. Zákonný zástupca žiaka po prijatí uchádzača uhrádza čiastočnú úhradu nákladov spojených so štúdiom v ZUŠ (tzv. školné) v súlade so smernicou riaditeľky školy zverejnenou na webovej stránke školy.

              V  Poprade 27. apríla 2016     

                                                                                                                                Mgr. Peter Čapó, DiS. art., zást. r. š. ZUŠ

                                                            

          • Účinkovali sme vo Važci
            • Účinkovali sme vo Važci

              Na pozvanie predsedníctva Slovenského Červeného kríža vo Važci účinkovali žiaci ZUŠ Janka Silana počas kultúrneho programu na Obecnom úrade vo Važci dňa 30.3.2016 čím hodnotne reprezentovali Cirkevnú spojenú školu v pôsobisku kňaza a básnika Janka Silana, ktorého meno nesie naša škola. Tešíme sa, že žiaci, ako aj ich pedagógovia pripravili hudobné čísla, ktoré obohatili spoločné stretnutie.

              V programe zazneli skladby:

              PROGRAM VEREJNÉHO KONCERTU 30.3.2016 o 12.30 h. vo Važci

              ZUŠ JANKA SILANA V POPRADE

              1. W.A.Mozart  CHLIEB S MASLOM

              hrá: Gabriela Sendy Hrinová, klavír

              pedagóg: Mgr. Janka Dudeková, DiS. art.

              1. Ján Pavol    PÍŠŤALIČKA

              hrá: Vladislav Mornár, zobcová flauta

              pedagóg: Mgr. Silvia Franková, DiS. art.

              1. G. Brescianello    PARTITURY

              hrá: Matej Jakubove, gitara

              pedagóg: Božena Vneková

              1. A. Dvořák   SLOVANSKÝ TANEC

              hrá: Natália Celerová, klavír

              pedagóg: Mgr. Dana Endreszová

              1. M. Linnemann   LITTLE CLOWNS RAGTIME

              hrá: Zuzana Čapóová, gitara

              pedagóg: Mgr. Pavol Hučko

              1. W.A.Mozart   ANDANTE 

              hrá: Šarlota Gallovičová, zobcová flauta

              pedagóg: Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art.

              1. SMUTNÁ PRINCEZNÁ

                     hrá: Laura Krakovská, klavír

              pedagóg: Mgr. Radka Horáková 

              1. L.v.Beethoven   TURECKÝ POCHOD

              hrá: Viliam Kužel, akordeón

              pedagóg: Ľubomír Petrík, DiS. art.

              Klavírna spolupráca: č. 2 a 6

              Mgr. Elena Haviarová, DiS. art.

              Ďakujeme všetkým účinkujúcim ako aj ich pedagógom za prípravu a pekný umelecký prednes. 

                     Ďakujeme taktiež rodinám Gabiky Sendy Hrinovej a Laury Krakovskej za veľkú pomoc s dopravou                    účinkujúcich.

    • Kontakty

      • Základná umelecká škola sv. Jána Pavla II.
      • 052/7721389
      • Dlhé hony 3522/2, 058 01 Poprad 05801 Poprad Slovakia
      • 37942743
      • 2021882654