• Novinky

            • Mladí interpreti Milanovi Novákovi

              7.marca 2019 sa v Tatranskej galérii v Poprade uskutočnil koncert z tvorby Milana Nováka, 92-ročného hudobného skladateľa žijúceho už približne dvadsať rokov v tomto meste. 

              Na koncerte vystúpili žiaci zo ZUŠ na Štefánikovej ulici, žiaci ZUŠ sv. Jána Pavla II. v Poprade a Československé komorné duo. Koncert bol zároveň praktickou časťou bakalárskej práce Beatrice Dulkovej a praktickou časťou diplomovej práce Valérie Endreszovej z Katedry hudby Prešovskej univerzity v Prešove, ktorej hlavnou úlohou bola celková organizácia a literárna príprava koncertu. 

              Na úvod koncertu zazneli skladby Milana Nováka , ktoré interpretoval spevácky zbor Popradčatá zo ZUŠ na Štefánikovej ulici pod vedením pani učiteľky Andrey Mašlejovej, za ktorými nasledovala štvorručná hra žiačok z tejto ZUŠ v podaní Laury Lindemanovej a Zoji Fáberovej. ZUŠ sv. Jána Pavla II. sa predstavila so sólovými klavírnymi číslami z cyklu Od Jary do zimy pod vedením pani učiteľky Eleny Haviarovej a interpretiek Sofie Alexandry Jurskej, Kristíny Leščinskej a Daniely Zubajovej. Po týchto číslach pani učiteľka Elena Haviarová zahrala spolu s Valériou Endreszovou trojčasťovú skladbu pre štvorručný klavír. Nasledovala prezentácia Beatrice Dulkovej so svojím speváckym výstupom a koncert uzatvorilo hosťujúce Československé komorné duo v zložení: huslistu Pavla Burdycha a klaviristky Zuzany Bérešovej. Medzi prítomnými v obecenstve boli tiež pedagógovia Katedry hudby Prešovskej univerzity v Prešove spolu so samotným Milanom Novákom. Hudobného skladateľa prizvala na rozhovor TV Poprad, ktorá oslovila aj organizátorku Valériu Endreszovú, pani učiteľku Andreu Mašlejovú a pani učiteľku Elenu Haviarovú.

            • Anjel Vianoc

              Naše žiačky z výtvarného odboru - Emma Knižková, Denisa Dulová a Ester Di Thomasová získali vo výtvarnej súťaži Anjel Vianoc cenu za kolektívnu prácu. Diplomy a ceny sme si boli spoločne prevziať v Tatranskej galérii, kde sme si zároveň pozreli krásnu výstavu pozostávajúcu zo súťažných prác.

            • Vianočný koncert

              O tom, že deti, sny a Vianoce patria k sebe sa presvedčili aj žiaci ZUŠ sv. Jána Pavla II., ktorí pripravili pod vedením svojich pedagógov pre svojich rodičov, starých rodičov a blízkych, nevšedný umelecký zážitok v podobe vianočného koncertu. Vianočný koncert žiakov ZUŠ sv. Jána Pavla II. sa konal dňa 17.12.2018 o 17.00 hod.v koncertnej sále(novej telocvični) v budove Spojenej školy sv. Jána Pavla II. Mladí, talentovaní umelci hudbou, spevom a tancom, vedeli zaujať všetkých prítomných divákov a tak osláviť najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. Účinkujúci sa na koncert dôkladne pripravili. Týmto vystúpením preukázali nielen svoj talent, ale aj radosť z narodenia Božieho syna. 

              Milým hosťom vystúpenia bola Mgr. A. Stoklasová, ktorá zaujala v závere koncertu svojím speváckym umením v podobe piesne Tri oriešky pre popolušku od K. Svobodu. Na umocnení atmosféry koncertu sa podieľali aj tanečníčky z tanečného odboru ZUŠ pod vedením p. uč. D. Kalinovej, ktoré koncert oživili svojimi choreografiami, tanečnými kreáciami a kostýmami. Všetci účinkujúci prežívali radosť zo svojho vystúpenia. Ich zaslúženou odmenou bol potlesk publika. Koncertnú sálu skrášľovali výtvarné práce žiakov výtvarného odboru ZUŠ pod vedením p. uč. Mgr. M.Pemčákovej. Poďakovanie patrí všetkým žiakom a pedagógom, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii tohto jedinečného podujatia.

            • Anjel Vianoc 2018

              Žiaci výtvarného odboru sa aj tento rok zapojili do súťaže Anjel Vianoc, ktorú vyhlasuje Tatranská galéria v Poprade. Tentokrát so sériou troch väčších diel s názvom „Každý z nás môže byť anjelom“, na ktorých spoločne pracovali v skupinke po troch.

              Červenovlasého anjelika vytvorili žiačky: Emma Knižková 10r., Denisa Dulová 10r, Esther Di Thomasová 9r., hnedovlasého zas žiačky: Alžbeta Voščeková 10r., Olívia Klasová 11r., Emília Rendová 11r., svetlovlasého anjela vytvorili: Natália Gavurová 10r., Ema Ambrozová 13r. a Miriam Petrenčíková 12r.

              Aké je to byť anjelom si vyskúšali mladšie žiačky ktoré nám zas zapózovali pri fotení.

            • Čarovná flauta 2018

              V dňoch 22. a 23. novembra 2018 sa naše žiačky Petra Mudráková (z triedy S. Frankovej) a Zuzana Oprendeková (z triedy G. Leštachovej Roškovej) zúčastnili 17. ročníka celoslovenskej súťaže v hre na dychové nástroje s názvom ČAROVNÁ FLAUTA. Petre Mudrákovej sa podarilo získať čestné uznanie v 4. kategórii. Peťke a jej pani učiteľke S. Frankovej  gratulujeme k úspechu na tejto náročnej súťaži a všetkým zúčastneným prajeme veľa umeleckých úspechov a radosti z hudby i v budúcnosti. Veľké poďakovanie patrí aj ich korepetítorke Elenke Haviarovej za podporu, ochotu a nekonečné hodiny nácviku navyše :-)

            • Jesenný koncert 2018

              Nádherný jesenný dvanásty novembrový povečer mal zvlášť umelecký nádych. Spestrili nám ho totiž žiaci a učitelia našej základnej umeleckej školy svojimi umeleckými vystúpeniami v komornom prostredí cukrárne Malý princ. Zároveň to bola premiéra nášho nového profesionálneho klavíra, ktorý sa nám podarilo zakúpiť za pomoci rodičovského spoločenstva a hudobného centra v Poprade. 

            • Máme svojho patróna

              V pondelok 22. októbra spišský diecézny biskup Štefan Sečka zasvätil našu školu aj školskú kaplnku sv. Jánovi Pavlovi II. Slávnostnú svätú omšu koncelebrovali kancelár biskupského úradu Peter Majcher a duchovní z farnosti Poprad-Juh - farár Jozef Benko a školský kaplán Marek Wolanszký. Biskup Sečka vo svojom príhovore vyjadril niekoľko vlastných skúseností, ktoré mal s pápežom Jánom Pavlom II. ešte ako kňaz alebo neskôr už ako biskup. „Bol to človek veľmi bezprostredný a spontánny,“ prezradil, „nech je pre vás výzvou i povzbudením, aby jeho meno nebolo len v názve školy, ale aby ste ho v dobrom nasledovali a osvojovali si jeho vlastnosti. Nech to nie je len o vzdelávaní, ale aj o formovaní srdca.“

              Po svätej omši nasledovalo požehnanie telocvične spojené s krátkym kultúrnym programom, ktorý pripravili žiaci a učitelia školy. To, čo bolo pred pár rokmi len vzdialeným snom, sa stalo skutočnosťou. Našlo sa mnoho obetavých ľudí – od zriaďovateľa cez predstavených mesta a ochotných rodičov, ktorí na tomto diele dlhé mesiace pracovali alebo ho podporili finančne či modlitbami. Riaditeľka Katarína Krajňáková im v závere odovzdala ďakovné listy, pretože vďaka nim sa od tohto školského roka môže telesná výchova vyučovať v peknej a priestrannej telocvični.

              Voľbu Jána Pavla II. za patróna školy ovplyvnilo viacero skutočností. Predovšetkým jeho láska k Tatrám je neprehliadnuteľná. Svoju nádej vkladal do mladej generácie a do rodín, v ktorých videl zdravú budúcnosť Európy. Tiež sám vyučoval a bol veľkým milovníkom umenia. Bol pápežom jednoty, nádeje, pokoja a odpustenia. A tieto hodnoty chceme do života vnášať aj my.

               

               

            • Vytúpenie v Dome Kultúry

              Dňa 11. októbra sa v Dome Kultúry v Poprade konalo celoslovenské stretnutie riaditeľov cirkevných škôl, kde sa o umelecký program postarali žiaci a pedagógovia našej ZUŠ. Pani Elena Haviarová doprevádzala na klavíri huslistov Martina Šidlovského a Emu Gallovičovú a taktiež s našou pani učiteľkou flauty Gabrielou Leštachovou Roškovou predviedli krásne profesionálne hudobné vystúpenie.

            • Práce žiakov VO

              Portréty - prváci:

              Matúš Slamený, Nikola Gašparová, Peter Slamený, Diana Paračková, Sára Mrenková, Benjamín Svisták, Mathias Knoll, Timea Fabianová, Dominika Vaľová, Samuel Moravčík, Terézia Vašková, Alexandra Krišandová

               

              Portréty - koláže:

              Matúš Spišský, Laura Dragošeková, Júlia Petrenčíková, Lucia Kolumberová, Matúš Kožár, Adriana Vaľová, Sebastián Riedl, Ivana Smetanová

               

              Zátišia - Starší žiaci:

              Eliška Mašlonková, Katarína Žiaková, Johanka Vašková, Tatiana Zubajová, Ester Biesová, Zuzana Mazurková, Mária Rendová, Veronika Riedlová, Lenka Mašlonková

            • Absolventi 2018

              Dňa 18. júna sa uskutočnil slávnostný koncert kde sa okrem iných predstavili aj naši čerství absolventi. Nádherné skladby v ich podaní ukončili ďalší úspešný školský rok Základnej umeleckej školy Janka Silana. Všetkým absolventom prajeme veľa úspechov do budúcna, nech naďalej rozvíjajú svoj umelecký talent a veríme, že o ich úspechoch budeme ešte veľakrát počuť.

            • Úspech nášho organistu

              S radosťou oznamujeme, že náš žiak Jakub Zemjanek z organovej triedy sa ako účastník súťaže mladých organistov v Námestove umiestnil na prvom mieste v II. kategórii. Veľmi sa tešíme spolu s ním....

                                                                                                                                                        Mgr. Peter Čapó, Dis. art.

            • Úspešná Zuzana Oprendeková!

              Zuzana Oprendeková, žiačka Mgr. G. Leštachovej Roškovej DiS.art., sa 23.februára 2018 zúčastnila 6. ročníka  krajskej súťažnej prehliadky Prešovského a Košického kraja v sólovej hre na drevených a plechových dychových nástrojoch žiakov základných umeleckých škôl pod názvom  ,,Zahrajme si pre radosť", kde sa umiestnila v ZLATOM PÁSME. Na klavíri Zuzku sprevádzala Mgr. E. Haviarová DiS.art. Zuzke srdečne blahoželáme a prajeme jej veľa úspechov a radosti z hudby.

            • Duchovná obnova

              Tatry z druhej strany a inak

              Aj takto by sme mohli nazvať 23. február 2018, deň duchovnej obnovy zamestnancov cirkevnej školy, pre ktorý sme si vybrali turistické mestečko našich severných susedov pod Tatrami - Zakopané. Je symbolické, že sme tento deň mohli prežiť práve v Pôstnom období a duchovne sa naladiť na zmysel sviatkov blížiacej sa Veľkej noci. Hoci nám počasie veľmi neprialo, bolo zamračené a hmlisto, neubralo nám to na dobrej nálade.

              Po príchode do Zakopaného sme navštívili Sanktuárium Matky Božej Fatimskej. Je to nádherný kostol v zručnom prevedení remeselníkov-stolárov a kovotepcov. Poliaci vystavali tento svätostánok z vďaky za záchranu života pápeža Jána Pavla II. po atentáte v roku 1981. Tu sme sa duchovne naladili na vnímanie prednášky, ktorú si pre nás pripravil náš školský kaplán Peter Nákačka. Veď ako sa hovorí v Písme: „Nielen z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.“ (Mt 4, 4)

              Témou nášho zamyslenia bolo odpustenie a zmierenie sa s blížnym ako podstata prijímania Božej lásky. Odpustenie ako dar, uvoľnenie sa zo zajatia negatívnych emócií a lepšie pochopenie vyššej formy dávania v medziľudských vzťahoch v kresťanskom duchu. Po následnej svätej omši sme si pozreli vyrezávaný oltár Jána Pavla II. v priľahlom parku. Znovu sa ukázalo, že naši poľskí susedia si vedia uctiť nielen náboženstvo a históriu, ale dokážu to dokonale podčiarknuť umeleckým stvárnením svojich diel a stavieb.

              Po spoločnom obede a prechádzke po Krupowkách v pešej zóne mesta sme sa lúčili so Zakopaným s vďakou a spomienkou na pekne strávený deň. Ďakujeme týmto aj pani riaditeľke Kataríne Krajňákovej za umožnenie tejto duchovnej obnovy, tiež pánovi kaplánovi za jeho myšlienky a slová, ktorými nás sprevádzal, ako aj pánovi Banasiewiczovi, ktorý bol pomocným organizátorom výletu.

                                                                                                                                                               Anna Michalová

            • Anjel Vianoc 2017

              6. decembra 2017 naši študenti vystavovali svoje práce v Tatranskej galérii v Poprade. Získali tam Diplom za kolektívnu prácu ako aj Čestné uznanie od pani riaditeľky Tatranskej galérie Anny Ondrušekovej. 

            • Vianočný koncert

              Dňa 15. decembra 2017 sa náročná práca a talent našich študentov a pedagógov pretavili do krásneho vianočného vystúpenia. Takto nám všetci účinkujúci spríjemnili prežívanie najkrajších sviatkov v roku.

            • Prehliadka Letohrádku Dardanely a odborná prednáška Márie Draveckej

              24. 4. 2017 sa učitelia ZUŠ Janka Silana v Poprade rozhodli, že urobia výlet svojím žiakom do Markušoviec. Ráno sme nasadli na vlak a hneď sme sa vybrali spoznávať čaro hudobných nástrojov. Hneď, ako sme došli urobili sme si pekný piknik v zámockom parku, aby sme si doplnili energiu. Ako prvý sme navštívili kaštieľ, kde bol vystavený nábytok z rôzneho obdobia. Hneď vedľa bol postavený krásny letohrádok Dardanely z rokokového obdobia. Nachádzali sa v ňom klavíri z 18., 19. a 20. storočia. Po prehliadke sme mali prednášku o baroku s pani profesorkou Draveckou. Po prednáške sme si ešte prezreli okolie, a potom sme nasadli na vlak a cestovali domov.

                                                                                      Michaela Jurgovská

          • Žiaci ZUŠ Janka Silana úspešní na celoslovenskej súťaži mladých organistov: JAKUB ZEMJANEK PRVÝ, KRISTIÁN MAČÁK DRUHÝ
            • Žiaci ZUŠ Janka Silana úspešní na celoslovenskej súťaži mladých organistov: JAKUB ZEMJANEK PRVÝ, KRISTIÁN MAČÁK DRUHÝ

              Základná umelecká škola Ignáca Kolčáka v Námestove v spolupráci s farským úradom a mestom Námestovo, usporiadala v dňoch 12. – 13. júna 2017 už XIV. ročník súťažnej prehliadky „Mladých organistov“.

              Súťažná prehliadka bola rozdelená do dvoch dní. Prvý deň prebiehalo registrovanie nástroja v kostole svätých Šimona a Júdu v Námestove a v druhý deň samotná súťažná prehliadka mladých organistov. 

              Základnú umeleckú školu Janka Silana reprezentovali hneď dvaja študenti hry na organe, Kristián Mačák a Jakub Zemjanek. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií podľa odohraných rokov na klavíri a organe. V I. kategórií, sa medzi šiestimi organistami nachádzal Kristián Mačák, s dvomi odohranými rokmi na organe a ôsmimi na klavíri. V II. kategórií, medzi štyrmi organistami bol Jakub Zemjanek s tromi odohranými rokmi na organe a dvomi na klavíri.

              Z Popradu vyštartovali v skorých ranných hodinách s pánom učiteľom Petrom Čapó, ktorý sa počas jazdy snažil našich súťažiacich motivovať  a povzbudiť, aby ich výkony boli čo najlepšie. Po príchode do Námestova sa naši súťažiaci hneď posadili za organ a nasledovalo registrovanie nástroja. Výber registrov – zvukov daných skladieb mal na starosti pán učiteľ Čapó, ktorý sa musel popasovať nie len s výberom registrov podľa rôznych hudobných období, ale aj s nefunkčnosťou nástroja, keďže v tom čase prebiehala na ňom oprava. Po skončení registrovania organu, si súťažiaci určených kategórií šli losovať poradie v ktorom hrali. Kristián Mačák hral ako prvý v I. kategórií a Jakub Zemjanek hral v II. kategórií ako tretí. Organová súťaž prebiehala na dvojmanuálovom pneumatickom organe s pedálom. Prítomní súťažiaci sa museli vysporiadať nie len s nepresne fungujúcou tónovou traktúrou a akustickým priestorom chrámu, ale aj s inými nedostatkami, ktoré boli spojené nefunkčnosťou a opravou nástroja. Súťažiaci museli interpretovať celkom štyri skladby: povinnú chorálovú skladbu od Georga Friedricha Kauffmanna – Auf meinem lieben Gott, niektorú zo skladieb od Johanna Sebastiána Bacha a jeho ôsmich prelúdií a fúg, ľubovoľnú skladbu z obdobia klasicizmu, romantizmu alebo 20. storočia a pieseň z Jednotného katolíckeho spevníka s vlastnou predohrou.

              Kristián Mačák, si vybral Bachovú skladbu Prelúdium a fúga C dur, BWV 553; skladbu od talianskeho organistu a pedagóga Marca Enrica Bossiho Entreé Pontificale op. 104 No. 1 a improvizáciu na pôstnu pieseň z Jednotného katolíckeho spevníka, číslo 166 – Presväté znamenie, presvätý kríž. Kristián svoju interpretáciu bravúrne zvládol, za čo ho porota ocenila 2. miestom v I. kategórií. Jakub Zemjanek, si vybral skladbu od nemeckého barokového skladateľa a organistu Johanna Pachelbela Was mein Gott will das gscheh allzeit, skladbu Ach blieb be uns Herr Jesu Christ, BWV 649 od Johanna Sebastiána Bacha, chorálové prelúdium od nemeckého dirigenta a organistu Maxa Regera Gott des Himmels und der Erden op. 67 No. 12 EG 445 a vlastnú improvizáciu na pieseň z Jednotného katolíckeho spevníka číslo 299 – Zdrav’ buď Kriste najmocnejší. Jakub za svoju uvoľnenú hru na vysokej úrovni získal celkom 1. miesto v II. kategórií súťažiacich. Porota, ktorá bola zostavená z troch pedagógov vyučujúcich hru na organe na slovenských konzervatóriách, hodnotila nie len bezchybnosť hry, ale aj tempo, dynamiku, metrum, registráciu, techniku hry a frázovanie skladieb.

              Po súťažnej prehliadke nasledovalo odovzdávanie cien a diplomov spojené s  voľnou diskusiou v miestnom pastoračnom centre, na ktorej dominoval pán učiteľ Čapó svojimi otázkami, čím prekvapoval porotcov, ktorí sa dostávali do úzkych. Po skončení diskusie sa všetci súťažiaci s pedagógmi rozlúčili a vybrali sa na cestu domov.

              Pri prvom pohľade na Tatry všetci s úsmevom na tvári a vďačnosťou v srdci ďakovali Bohu, že sa šťastne vrátili domov a že im doprial prežiť tento deň a získať tak krásne miesta v celoslovenskej súťaži. Veľká vďaka patrí aj pánovi učiteľovi Petrovi, ktorý nie je len učiteľ, ktorý nás učí hrať, ale je akýmsi „umeleckým otcom“, ktorý nás vychováva ako byť výbornými a kvalitnými organistami.

                                                                                                                                            Filip Lopuch

              Súťaž Mladých organistov 2017 zverejnili aj média TV LUX a TV ORAVIA

              http://www.tvlux.sk/archiv/play/12349                piata minúta

              http://tvoravia.sk/sutaz-mladych-organistov-2/

            • Koncert

              ZÁVEREČNÝ ABSOLVENTSKÝ KONCERT

              Gréckokatolícky chrám sv. apoštolov Petra a Pavla

              12. jún 2017 o 16.30 h.

              na koncerte sa predstavia absolventi hudobného odboru ZUŠ Janka Silana v Poprade v primárnom a nižšom sekundárnom vzdelávaní pod vedením svojich pedagógov. Na koncerte bude spoluúčinkovať spojený súbor zobcových a priečnych fláut ZUŠ Janka Silana, ako aj žiakov ZUŠ na ul. Letnej  a ul. Štefánikovej. V záverečnom čísle účinkuje vokálno inštrumentálne teleso a predstaví klasický repertoár pre miešaný zbor, klavír a orchester. 

              VŠETKÝCH NAŠICH MILÝCH POSLUCHÁČOV SRDEČNE POZÝVAME ! ! !


               

    • Kontakty

      • Základná umelecká škola sv. Jána Pavla II.
      • 052/7721389
      • Dlhé hony 3522/2, 058 01 Poprad 05801 Poprad Slovakia
      • 37942743
      • 2021882654