• Novinky

          • Úspešné účinkovanie na súťaži "Zahrajme si pre radosť"
            • Úspešné účinkovanie na súťaži "Zahrajme si pre radosť"

              Cirkevná Základná umelecká škola sv. Mikuláša v Prešove poriadala už tradičný 5. ročník súťažnej prehliadky Prešovského a Košického kraja v sólovej hre na drevených a plechových dychových nástrojoch žiakov Základných umeleckých škôl pod názvom "Zahrajme si pre radosť".

              Na tejto súťaži mala zastúpenie aj cirkevná ZUŠ Janka Silana v Poprade. Súťaže sa zúčastnili tri žiačky školy a súťažili v hre na priečnej flaute. Sme radi, že si z nej odniesli aj hodnotný výsledok:

              Petra Mudráková v hre na priečnej flaute získala v 1. kategórii strieborné pásmo - pedagóg Mgr. Silvia Franková, DiS. art.

              Daniela Barloková v 3. kategórii v hre na priečnej flaute získala bronzové pásmo - pedagóg Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art.

              Gréta Moravčíková v hre na priečnej flaute získala v 3. kategórii bronzové pásmo - pedagóg Mgr. Gabriela Rošková, DiS. art.

               

              ŽIAČKÁM, AKO AJ PANI UČITEĽKÁM SRDEČNE BLAHOŽELÁME A PRAJEME DO ĎALŠEJ TVORIVEJ PRÁCE VEĽA TRPEZLIVOSTI A ELÁNU !


               

          • Verejný koncert v kláštornom kostole v Podolínci
            • Verejný koncert v kláštornom kostole v Podolínci

              " Poslať svetlo do hĺbky ľudského srdca - to je poslanie umelca" bolo mottom verejného koncertu žiakov hudobného odboru, ktorý sa uskutočnil dňa 22.1. 2016 v kláštornom kostole sv. Stanislava v Podolínci. Koncert sa hneď od prvých tónov počúval ľahko a príjemne. Nástrojové obsadenie sa striedalo od klavíra cez gitaru, husle, akordeón, zobcovú flautu, keyboard. Účinkujúci svojou interpretáciou ukázali svoje umenie nie len cez prsty, ale i precítenie svojho srdca a ukázali tvorivú radosť z hudby. Zaplnený kláštorný kostol odmenil účinkujúcich potleskom.

                     Judita Ondyová, DiS. art.

          • Vianočná besiedka
            • Vianočná besiedka

              Čas Vianoc, radosti a pokoja, čas príchodu narodenia Ježiša Krista. Aj toho roku 15. 12. 2015 sme sa o 16.30 hod. spoločne stretli rodičia a naše deti, ktoré navštevujú ZUŠ Janka Silana v Poprade, akoby v rodinnom kruhu na triednej besiedke, ktorú viedla pani učiteľka Mgr. Janka Dudeková, DiS.art. Krásne privítanie, srdečné slová plné predvianočnej nálady bolo už cítiť z jej samotnej osobnosti. Žiarivé očká všetkých jej zverených detí taktiež prezrádzali, že nás rodičov  čaká milé prekvapenie. Krásny umelecký hudobný zážitok, ktorý bol doprevádzaný slovom, recitáciou, priblížilo radostné očakávanie narodenia Ježiša Krista.

                     V pestrom vianočnom programe odzneli diela svetových hudobných skladateľov, krásne vianočné básne, slová plné milosti a lásky. Spestrili aj básne plné zimnej radostnej nálady. No moja myseľ bola vtedy aj pri Panne Márii, pretože očakávala narodenie svojho dieťatka – Ježiška, ktoré sa narodilo v maštaľke na slame v meste Betleheme. Spolu so svätým Jozefom chceli Božiemu dieťatku dať to najlepšie , ale nemohli. Naše deti však dostávajú od nás teplo domova a ich vďaka sa práve na tejto predvianočnej rodinnej besiedke preukázala tým, že  nám bohatým a pekným programom zohriali naše srdcia plné detskou láskou. Zároveň ďakujeme pani učiteľke Mgr. Janke Dudekovej DiS.art., že aj cestou hudby a slova vedie naše deti k pevnej viere v Boha, k pohode na vyučovaní, podporuje dobré medziľudské vzťahy, lásku k blížnemu a schopnosť počúvať a pomáhať druhým.

                    Vďaka Vám za príjemné spoločné posedenie pri umeleckom zážitku a malom občerstvení. Vďaka Vám naše deti za Vašu snahu, usilovnosť a za tak krásne precítenie Vianoc.

                                                            Aurélia Čarnoká, Ing. Peter Čarnoký

          • ANJEL VIANOC 2015
            • ANJEL VIANOC 2015

              Tatranská galéria v Poprade sprístupnila v priestoroch ART CLUBU tradičnú detskú výtvarnú výstavu  ANJEL VIANOC 2015. Slávnostná detská vernisáž výstavy úspešných prác a vyhodnotenie súťaže s odovzdávaním cien sa uskutočnilo 17. decembra 2015 o 14:00 hod. v priestoroch Tatranskej galérie.

              Pôvodne regionálne podujatie prerástlo v celonárodný projekt. Výstava pozostávala z výtvarných prác , do ktorej sa zapojil rekordný počet detí z 98 škôl s 3300 anjelmi. Podoby anjelov boli rôzne od plošných prác až po veľké trojrozmerné plastiky vyhotovené v rôznych výtvarných technikách. Umelecká porota v zastúpení z 5 odborníkov z Tatranskej galérie udelila 130 cien v kategóriách pre MŠ, ZŠ, Špeciálne školy, Stredné školy a ZUŠ.

              Do tejto zmysluplnej a populárnej výtvarnej súťaže som zapojila aj 14 žiakov výtvarného odboru ZUŠ Janka Silana. Vznikli tak originálne a nápadité umelecké diela v plošnom dvojrozmernom prevedení, ktoré niesli v sebe duchovný/ náboženský/ odkaz. Boli vyhotovené technikami: kresba, maľba, koláž, paličkovaná krajka.

              V kategórii ZUŠ nás úspešne reprezentovala mladá talentovaná výtvarníčka Lenka Mašlonková /11 rokov/, ktorá získala 3. miesto s prácou „ Paličkovaný anjel“.

              Vyhodnotenie súťaže „Anjel Vianoc“ v Tatranskej galérii hrou na hudobné nástroje umelecky obohatili žiaci Základnej umeleckej školy Janka Silana Zuzana Michelková v hre na altovej zobcovej flaute z triedy p. učiteľky Mgr. Silvie Frankovej, DiS. art., Zuzana Čapóová v hre na gitare z triedy Mgr. Pavla Hučka a Martin Šidlovský hrou na husliach z triedy p. uč. Petra Reháka.

                                                                                               Mgr. Martina Dikantová, pedagóg výtvarného odboru

          • Od srdca k srdcu
            • Od srdca k srdcu

              Cirkevná spojená škola - Základná škola Štefana Mnoheľa a Základná umelecká škola Janka Silana v spolupráci s rímskokatolíckou farnosťou v Poprade zorganizovala slávnostnú svätú omšu v kostole sv. Cyrila a Metoda v Poprade, na ktorej sa predstavili s umeleckým programom a vianočným jarmokom žiaci a pedagógovia školy s adventným posolstvom "OD SRDCA K SRDCU" 20.12.2015 v nedeľu o 10.30 h. Umeleckým programom vo forme hudobných vstupov obohatili žiaci umeleckej školy aj pred slávením svätej omše a po jej skončení.

              Hodnotný článok s fotogalériou z aktivity "OD SRDCA K SRDCU" zverejnila rímsko katolícka farnosť Poprad

              http://www.rkcpoprad.sk/2015/12/24/adventny-program-od-srdca-k-srdcu/#more-2024


              Program vystúpenia

              Pred svätou omšou

              1. Báseň prednesená žiakmi ZŠ a gymnázia
              2. Pieseň s detským zborom – Peter Vojtech 
              3. súrodenci Pintekovci - gitara, klavír, akordeón
              4. Báseň prednesená žiakmi ZŠ a gymnázia
              5. Kvinteto zobcových fláut, gitara: L.Q.D´Aquin  Midden in de winternacht
              6. Skladba „Mary did you know“ – James Evans, husle, spev, Pavol Hučko, gitara, Peter Čapó, klavír

               

              V rámci sv. omše – začiatok o 11.00 h.

              1. Vstupný spev: Detský zbor – Peter Vojtech
              2. Pane zmiluj sa: Detský zbor – Peter Vojtech
              3. Responzóriový žalm: Janka Králiková
              4. Aleluja a alelujový verš: Detský zbor – Peter Vojtech
              5. Vyznanie viery – ľud

               

              Obetovanie

              1. Skladba „Franz Schubert Ave Maria“ – James Evans, husle, Pavol Hučko, gitara, Peter Čapó, klavír

              Svätý, svätý – ľud          Otče náš - Detský zbor – Peter Vojtech     Baránok Boží - ľud

              Sväté prijímanie z chóra


              1. A. Corelli Sonata da Camera e minor op.2 No.4 -  pedagógovia ZUŠ Silvia Franková, Gabriela Rošková, priečna flauta, Peter Čapó, organ (z chóra)

              2. Ľud JKS         3. Postkomúnio: Janka Králiková, soprán Benedictus z Haydnovej omše, organ Peter Čapó

              Po sv. omši


              1. Vystúpenie gitarového súboru: „V.N.Paradiso MONTMARTRE, Praetorius BALLET“
              2. Sexteto priečnych fláut
              3. Skladba „The first Noel“ – James Evans, husle, spev, flauta, Pavol Hučko, gitara, Peter Čapó, klavír

               

          • VIANOČNÝ KONCERT
            • VIANOČNÝ KONCERT

              Srdečne pozývame na vianočný verejný koncert žiakov a učiteľov ZUŠ Janka Silana.

              Uskutoční sa dňa 17.12.2015 o 16.30 h. v budove Cirkevnej spojenej školy v Poprade.

              V pestrom vianočnom programe odznejú diela svetových hudobných skladateľov a predstavia sa taktiež šikovní žiaci výtvarného odboru. Veríme, že tento koncert všetkým prítomným spríjemní predvianočný čas.

              Na stretnutie s vami sa tešia žiaci a pedagógovia ZUŠ Janka Silana v Poprade ! ! !

          • Platba rodičovského príspevku
            • Platba rodičovského príspevku

              Rodičovský príspevok v školskom roku 2015-16 sa po schválení na Plenárnom rodičovskom združení CSŠ v Poprade bude vyberať ako jednorázová platba v hodnote 20 € na žiaka výhradne bezhotovostne – prevodom na účet školy 943 59 83/5200 alebo formou platby poštovou poukážkou typu U .

              Variabilný symbol: uvedie sa školský rok, za ktorý sa platba realizuje a v poznámke sa uvedenie meno a priezvisko žiaka, príp. mená súrodencov, za ktorých sa poplatok uhrádza.

              V prípade viacerých súrodencov sa po schválení na plenárnom rodičovskom združení stanovuje výška rodičovského príspevku takto:

              dvaja súrodenci spolu: 20 € + 10 € = 30 €

              traja súrodenci, spolu: 20 € + 10 € + 6 € = 36 €

              viac ako traja súrodenci, spolu: 40 €

              Rodičovský príspevok sa uhrádza najneskôr do 15. novembra 2015.

               

          • Birmovná slávnosť !
            • Birmovná slávnosť !

              Kultúrnym programom sme obohatili svätú omšu, pri ktorej otec biskup Andrej Imrich vyslúžiť sviatosť birmovania v konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie v Poprade. Žiaci a pedagógovia ZUŠ Janka Silana zahrali počas svätej omše pôsobivé inštrumentálne skladby z pera svetových hudobných skladateľov:

              Na začiatok obradu vysluhovania sviatosti birmovania zahrala:

              G.F.Händel   SONÁTA I g mol                                          

              na priečnej flaute hrá: Zuzana Oprendeková

              z triedy p. uč. Mgr. Zuzany Šoltýsovej a p. uč. Mgr. Gabriely Takáčovej, Dis. art.

              klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová


              Na záver obradu birmovania sa na husliach predstavil:

              Franz Schubert    SONATINA D dur op. 137 No.1              

              na husliach hrá: Gabriel Fendek

              z triedy p. uč. Petra Reháka

              klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó

               

              Začiatok sv. prijímania zahrala na husliach:

              Oskar Rieding     CONCERTINO in D op. 25                      

              na husliach hrá: Gabriel Fendek

              z triedy p. uč. Petra Reháka

              klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó

               

              Na záver sv. prijímania (postkomúnio):

              Jean Xavier Lefévre           SONÁTA Nr. 3    
                                     
              na priečnej flaute hrá: Zuzana Oprendeková 
               
              z triedy p. uč. Mgr. Zuzany Šoltýsovej a p. uč. Mgr. Gabriely Takáčovej, Dis. art.
               
              klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová

               

              Sme radi, že mnohí zo zaplnenej konkatedrály v Poprade veľmi úprimne konštatovali, že vážna a výsostne inštrumentálna hudba je veľmi úzko spätá so slávením liturgie a vytvára priestor pre osobnú modlitbu a meditáciu.

               

          • Vystúpenie na vernisáži
            • Vystúpenie na vernisáži

              Dňa 15.6.2015 sa zúčastnili žiaci Základnej umeleckej školy Janka Silana v Poprade na

              „ STREDOVEKÉ KLÁŠTORY a ICH OSUDY
              NA SLOVENSKU “

              VÝSTAVA PRI PRÍLEŽITOSTI MEDZINÁRODNEHO DŇA PAMIATOK

              ROKU ZASVÄTENÉHO ŽIVOTA

              VERNISÁŽ VÝSTAVY 15. JÚNA 2015 o 14:00 v kaštieli v Spišskom Štiavniku

               

              V kultúrnom programe sa predstavili žiaci hudobného odboru:

               

              Viliam Kužel v hre na akordeóne z triedy p. učiteľa Ľubomíra Petríka a zahral skladbičky:

              Schmidt   SONATÍNA A dur

              Repnikov   TANEC S HARMONIKOU

              Zuzana Čapóová v hre na gitaru z triedy pána učiteľa Mgr. Pavla Hučka skladbičku

              SCARBOROUGH FAIR - anglický tradicionál

              Petra Rendová a Zuzana Michelková v hre na altové zobcové flauty z triedy p. učiteľky Mgr. Silvii Frankovej, Dis. art. a zahrali

              John Banister   BOUREÉ

               

          • Tanečné predstavenie
            • Tanečné predstavenie

              Srdečne pozývame na samostatné tanečné predstavenie žiakov tanečného odboru našej umeleckej školy so svojim hodnotným hodinovým programom pod názvom "QUO VADIS"

              Uskutoční sa dňa 23. júna 2015 o 17.00 h. v Dome kultúry v Poprade.

              Triedna učiteľka, choreografia: DENISA LIESKOVSKÁ.

               


              Quo vadis?   [kam ideš?]

              Quo vadis? (alebo kam ideš?), je to názov vystúpenia, ktorého som sa dňa 23.6. o 17.00 hod. zúčastnila. Nie len ja ale aj rodiča, príbuzní a zvedaví ľudia, ktorí chceli vidieť nadané deti. Program vystúpenia bol rozdelený do dvoch častí. V prvej časti sme sa preniesli do rozprávkovej a ľudovej  ríše. Vystupovali tam mačičky, myšičky, naučili sme sa ako nestarnúť, jedno dievčatko hralo na gitaru a dievčatá nám ukázali z ľudové  tance.

              V druhej časti toho bolo oveľa viac, mali sme si pripomenúť kde kráčame a ako zle kráčame. Začiatok vystúpenia bol prostý - vznik sveta. Pokračovalo to vznikom zvierat a nakoniec prvých indiánov. Všetci sme napäto čakali, čo sa bude diať. Na pódium vstúpili civilizovaní ľudia, ktorí vyhnali indiánov a zničili prírodu. Postavili si veľké domy. Ale matka príroda všetko  obrátila hore nohami. Civilizovaní ľudia umierajú, ale majú nádej na prežite. Malé dievčatko donesie kvet (kvet symbol života), ktorý zobudí zničenú prírodu a vedci nakoniec vstanú z popola.

              Je neskutočné, ako si pani učiteľka Lieskovská dala práce a nacvičila také veľkolepé vystúpenie. Zásluhu na tom mali aj deti, ktoré sa naučili zložité choreografie a výtvarníci, ktorí pomohli zostrojiť kostými. Bol to neuveriteľný zážitok.

              Vypracovala : Eliška Mašlonková    žiačka 6.A triedy


               

          • Deň rodiny
            • Deň rodiny

              Milé rodiny, priatelia, študenti a žiaci

              Dovoľte, aby sme Vás pozvali na „rodinnú“ svätú omšu, ktorá sa bude konať na budúcu nedeľu – dňa 7.6.2015 o 14.00.hod. v našom Kostole sv. Cyrila a Metoda pri príležitosti Medzinárodného dňa rodiny.

              Deň rodiny má vo všetkých oslavujúcich krajinách ten istý zámer – poukázať na kľúčovú hodnotu rodiny, ktorej manželia vychovávajú svoje deti zodpovedne a vedú ich k humánnym a kresťanským hodnotám.

              Po skončení svätej omše – o 15.00. hod. sme pre Vás v spolupráci Spojenej cirkevnej školy v Poprade pripravili krásny program obohatený rôznymi sprievodnými atrakciami  pre deti či zábavnými aktivitami pre celé rodiny. Nebude chýbať guláš a iné občerstvenie. Modlíme sa za krásne počasie a veríme, že prídete stráviť príjemné nedeľné popoludnie.


              Program ZUŠ na Deň Rodiny ZUŠ Janka Silana

              1. blok

              Gitarový súbor: 8 žiakov - Lucia Jurkovičová, Kristína Bodyová, Patrik Kožuch, Matej Jakubove, Kristína Tapferová, Zuzana Čapóová, Tomáš Vagaš, Šimon Pintek = 17 min.

              Skladby:

              1.V. N. Paradiso – Montmartre

              2. M. Praetorius – La Volta

              3. Trad. - Mi Favorita

              4. M. A. Charpentier - Prelude

              5. G.H.M. Rodriguez - La Cumparsita

              6.M. Praetorius - Ballet

              7. V. N. Paradiso – Sirtakitara

              8. M. Jackson - BillieJean

              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

              2. blok

              1. Čapóovci: Peter (klavír) +Zuzana (gitara) = 5 min.

              Skladby:

              1. T. Tisserand: En avril...

              2. T.Tisserand: Spleen Milonga

              2. Banasiewiczovci: Petra (klavír)+Anička (husle)+Norika (husle) = 3 min.

              Skladby:

              1. M. Vilec – Pri potoku

              3. Ľudová hudba: PetraBanasiewiczová(spev) + Anička Banasiewiczová(husle) + NorikaBanasiewiczová (husle) + Filip Bednarčík (husle) + Martin Šidlovský (husle) + Ema Gallovičová (husle) + Peter Rehák (husle) + Ľubomír Petrík (akordeón) + Matúš Reľovský (bas) = 10 min.

              Skladby:

              1. Zmes slovenských ľudových piesní

              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

              3. blok

              1. Sestry Vojtechové: Monika (klavír) + Zuzana (zobcová flauta) = 2 min.

              Skladba:

              1. I. Valenta: Pred Tvojou tvárou

              2. Zuzana Vojtechová (zobcová flauta) + Lea Jurčíková(zobcová flauta) +Julián Jurčík (klavír)= 2,5 min.

              Skladba:

              1. N. Allemand: Slnko

              3. Súrodenci Pintekovci: Zuzana(klavír) + Šimon (gitara) + Matúš (keyboard) + Ondrej (akordeón) = 7 min.

              Skladba:

              1. Vangelis – Dobytie raja

              2. Ph. Collins – Deň v raji

              4. Tanec: Šarlota Gallovičová + Daniela Zubajová + Ema Ambrózová + Miriam Petrenčíková = 3 min.

              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

              4. blok

              1. Gallovičovci + Šromekovci: Tomáš (klavír) + Ema (husle) + Šarlota (zobcová flauta) + Juraj Šromek + dospelý (ukulele)= 8 min.

              Skladba:

              1. Páslo dievča pávy

              2. Veselčák

              3. Medulienka

              4. Čardáš

              2. Ľudová hudba: Petra Banasiewiczová (spev) + Anička Banasiewiczová (husle) + Norika Banasiewiczová (husle) + Filip Bednarčík (husle) + Martin Šidlovský (husle) + Ema Gallovičová (husle) + Peter Rehák (husle) + Ľubomír Petrík (akordeón) + Matúš Reľovský (bas) = 4 min.

              Skladba:

              1. Zmes ľudových piesní z Liptova




               

          • Úspešná umelecká reprezentácia  školy
            • Úspešná umelecká reprezentácia školy

              Jednou, nie však jedinou  cestou  ku skvalitneniu  interpretačných schopností  a k rastu talentu v oblasti umenia  je účasť na súťaži.  Sme veľmi  vďační za podporu Rodičovskému  spoločenstvu pri ZUŠ J. Silana v Poprade a vedeniu školy, nakoľko  v tomto školskom roku umožnilo  svojou podporou talentovanému žiakovi  ZUŠ Filipovi Tkáčovi zúčastniť  sa troch zaujímavých  klavírnych súťaži.  Okrem úspechu na celoslovenskej klavírnej súťaži Mladí klaviristi, bola pre nás nesmierne cennou, krásnou ale aj náročnou  skúsenosťou účasť na medzinárodnej klavírnej súťaži v  chladnej novembrovej Varšave, kde nás Filip dôstojne reprezentoval  náročným  a treba povedať, že  v rámci štúdia v ZUŠ nadštandardným programom v rozsahu polorecitálu . Mali sme  popritom jedinečnú príležitosť vypočuť si takmer profesionálne až profesionálne výkony súťažiacich vo svojej i  vyšších kategóriách . Ako peknú spomienku si Filip zo súťaže odniesol  okrem diplomu aj knihu s notovým rukopisom kompozície poľského klavírneho romantického velikána Fryderika Chopina. Peknou bodkou za súťažnou reprezentáciou našej školy týmto talentovaným žiakom  sa stala  celoslovenská klavírna súťaž Schneiderova Trnava  (konala sa 16. apríla 2015), na ktorej bol Filip už po druhýkrát mimoriadne úspešný. Okrem diplomu za zlaté pásmo, sa zaradil medzi troch najúspešnejších z 18 súťažiacich vo svojej kategórii, keďže získal aj diplom za najlepšiu interpretáciu skladby ( J. Cikker:  Potok a vánok z cyklu Tatranské potoky). Z úspechu máme radosť a vážime si ho. Pretože: za každým takýmto úspechom sa skrýva okrem potrebnej dávky nadania a talentu aj mnoho hodín nácviku, trpezlivá práca, zápal pre klavírnu hru i snaha o najdokonalejší umelecký výkon, aký je v danej chvíli  možný.

               

          • nadácia VÚB
            • nadácia VÚB

              Nadácia Všeobecnej úverovej banky aktívna v podpore vzdelávania

              Vyslovujeme svoje úprimné poďakovanie Nadácii Všeobecnej úverovej banky, pretože práve vďaka nej môže cirkevná Základná umelecká škola Janka Silana v Poprade vlastniť kvalitné ozvučovacie zariadenie, CD prehrávače, mikrofóny a mixážny pult s príslušenstvom, ktoré sú potrebné na ozvučenie hudby, hlasu a hudobných nástrojov počas verejných produkcií. Keďže sme cirkevná škola ozvučenie je veľkým prínosom hlavne počas verejných koncertov žiakov a učiteľov v koncertných sálach, ale najmä v chrámoch nášho mesta a okresu tak, aby umelecká produkcia bola plnohodnotne vnímaná našimi poslucháčmi. Len ťažko by sme mohli prezentovať naše niekoľko mesačné snaženie, keby vo veľkých priestoroch nebolo počuť malých speváčikov, huslistov, flautistov, klaviristov, gitaristov, akordeonistov, keyboardistov, ale aj verejné produkcie žiakov tanečného odboru by boli na svoju realizáciu omnoho zložitejšie. Kvalitné ozvučenie pomáha žiakom rásť umelecky nielen za dverami tried, ale najmä budujú si svoj interpretačný potenciál pred verejnosťou. Vyslovujeme naše úprimné poďakovanie Nadácii Všeobecnej úverovej banky za tento dar pre nás. Podporili ste proces aktívneho vzdelávania v škole, ale aj mimo nej. Len symbióza teoretického a praktického vzdelávania v škole ide ruka v ruke s verejnými vystúpeniami s cieľom vychovať všestranných umelcov. Aj vďaka vám sa nám spoločne podarí prezentovať krásu umenia a tým obohacovať nielen seba, ale aj našich poslucháčov.

              Vedenie školy so svojimi pedagógmi a žiakmi !

                

          • Verejný koncert v saleziánskom Oratóriu Úsmev
            • Verejný koncert v saleziánskom Oratóriu Úsmev

              Hodnotné kultúrne podujatie ZUŠ Janka Silana na pôde saleziánskej rehole

              Stáva sa peknou tradíciou, že cirkevná Základná umelecká škola prostredníctvom žiakov, ako aj ich pedagógov usporadúva hodnotné kultúrne podujatia v priestoroch školy, ale dlhodobým zámerom je taktiež jej prezentácia aj v rôznych iných priestoroch s cieľom byť prístupný širokej umeleckej verejnosti. Ani 18. marec 2015 nebol toho výnimkou a škola v premiére usporiadala verejný koncert na pôde saleziánskeho oratória „Úsmev“ na sídlisku juh v Poprade. V pestrom programe a za účasti hojného počtu poslucháčov zo strany rodičov, starých rodičov, ako aj širokej verejnosti si prítomní mohli vypočuť blok hudby a tanca v podaní žiakov školy. Sme radi, že všetci poslucháči odchádzali z nášho koncertu potešení hodnotným umeleckým zážitkom.

              PROGRAM VEREJNÉHO KONCERTU V SALEZIÁNSKOM MLÁDEŽNÍCKOM STREDISKU ÚSMEV

              1. Claude Gagnon  ELÉGIE

               hrá: Šimon Pintek, gitara  - pedagóg: Mgr. Pavol Hučko

              1. I. Jurničková   PÚŤOVÁ PESNIČKA

              hrá: Natália Rečičárová, klavír - pedagóg: Mgr. Elena Haviarová

              1. P. Wedgwood  PINK LADY

               hrá: Petra Mudráková, priečna flauta - pedagóg: Mgr. Silvia Franková, Dis. art. - klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó

              1. Tanečné vystúpenie  MANDARINKA DARINKA

               tancujú: žiaci 1. ročníka - pedagóg: Denisa Lieskovská

              1. I. Jurníčková   SNENIE PRE VENDULKU

              hrá: Petra Banasiewiczová, klavír - pedagóg: Mgr. Janka Dudeková

                    6. Kurt Mahr    KOLOTOČ

              hrá: Viliam Kužel, Peter Žugec, akordeónové duo - pedagóg: Ľubomír Petrík

                    7. G. Ph. Telemann   SONÁTA F dur, 1. časť

              hrá: Zuzana Michelková, altová zobcová flauta - pedagóg: Mgr. Zuzana Šoltýsová - klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová

              1. K. Perri   TISÍC ROKOV

              hrá:  Natália Celerová, klavír - pedagóg: Mgr. Dana Endreszová

              1. Joep Wanders   HANDLE WITH CARE

                hrá: Šimon Pintek, gitara - pedagóg: Mgr. Pavol Hučko

              1.  I. Jurničková   GROTESKA

                hrá: Zuzana Pinteková, klavír - pedagóg: Mgr. Janka Dudeková

              1.  P. Wedgwood   FALLING

                hrá: Barbora Lukáčová, priečna flauta - pedagóg: Mgr. Silvia Franková, Dis. art. - klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó

              1. Tanečné vystúpenie MY SME MYŠI TROCHU ŠIŠI

               tancujú: Šarlota Gallovičová, Ema Ambrózová, Miriam Petrenčíková, Daniela Zubajová - pedagóg: Denisa Lieskovská

              1. Vladimír Kotík   VZPOMÍNKA

               hrá: Mária Krettová, klavír - pedagóg: Mgr. Radka Horáková

              1. Samo Hvozdík   VALČÍK

               hrá: Katarína Slebodníková, priečna flauta - pedagóg: Mgr. Zuzana Šoltýsová - klavírny sprievod: Mgr. Elena Haviarová

              1. R. Lovland   TAJOMNÁ ZÁHRADA

               hrá: Filip Bednarčík, husle - pedagóg: Peter Rehák - klavírny sprievod: Mgr. Peter Čapó

                   ---------------------------------------------------------------------------------------------------

          • BLAHOŽELÁME!
            • BLAHOŽELÁME!

              20. februára 2015 sa  v Prešove konala už tradične súťaž v hre na dychových hudobných nástrojoch, pod názvom "Zahrajme si pre radosť. Na tejto súťaži sa zúčastnili podobne ako minulý rok aj tento školský rok aj žiačky našej školy. Zuzana Oprendeková, ktorá získala vo svojej kategórií  zlaté pásmo. Druhou interpretkou bola Gréta Moravčíková, ktorá sa umiestnila v strieborné pásmo.

              Na súťaži ich sprevádzala ich vyučujúca Mgr. Zuzana Šoltýsová a klavírnym sprievodom ich podporovala Mgr. Elena Haviarová.

              Prinášame fotografie z tohto podujatia.

               

          • Fašiangový verejný koncert
            • Fašiangový verejný koncert

              Umenie je najtypickejším  vlastníctvom človeka. Spoločné prežívanie umenia má moc zbližovať nás s inými ľuďmi, približovať k myšlienkovým hodnotám našich predkov,  a takto tiež zušľachťovať. Ak sa má človek rozvíjať harmonicky v oboch poloviciach svojho mozgu ,  nutne potrebuje rozvíjať i svoje emočné vnímanie. Aj preto je dobré, že sa deti a mladí ľudia  zaoberajú hudbou.  Podstatné je, aby ich zaoberanie hudbou robilo šťastnými a aby prospievalo aj šťastiu a dobru okolia.  Každá  interpretácia hudobného diela  mladým hudobníkom má veľkú hodnotu, lebo akákoľvek skúsenosť je cennejšia než žiadna skúsenosť. Žiaci ZUŠ Janka Silana nás presvedčili o radosti a láske k hudobnému umeniu na svojom ďalšom koncerte aj vo fašiangovom období – v období plnom veselosti, zábav, karnevalov, plesov či koncertov.

                       Verejný koncert  žiakov ZUŠ Janka Silana sa konal dňa 17. 2. 2015 ( v utorok )  o 16. 30 hod.  v budove Cirkevnej spojenej školy  v Poprade.  Dramaturgiu koncertu pripravili p. uč. Mgr. Janka  Dudeková a p. uč. Mgr. Elena Haviarová. O sprievodné   slovo sa postarala p. uč. Mgr. Dana Endreszová. Diváci sa  na koncerte započúvali do rôznych krásnych melódií v podaní mladých talentov. Ich hra bola pestrá a rôznorodá, vniesla do koncertnej sály  príjemnú  a radostnú atmosféru. Hudba sa  pre nich stala balzamom na dušu.  Zazneli  skladby  hudobných skladateľov :  I. Jurníčkovej, F. Schuberta, J. Dlouhého, J. Kruffnera, J. K. Lefevra  a ďalších. Na vystúpení predviedli svoje umelecké výkony títo žiaci : G. Moravčíková (  priečna flauta ), D. Pitková ( klavír ), Z. Čapóová ( gitara ), S. Bodnárová ( klavír ), L. Mašlejová ( keyboard ),  S. Bachleda, V. Paračková ( gitarové duo ), G. S. Hrinová ( klavír ), K. Očvárová ( spev ), L. Śmihulová ( klavír ), E. Budzáková ( klavír ), Z. Oprendeková ( priečna flauta ) a  F. Bednarčík ( husle ).

                    Podujatie bolo  darom všetkých účinkujúcich  pre  prítomných divákov. Ich námaha  bola korunovaná  odmenou  v podobe  potlesku a sladkou  odmenou.  Poďakovanie patrí všetkým  účinkujúcim za ich  vystúpenie a pedagógom, ktorí sa podieľali na príprave  tohto podujatia. Veríme, že náš koncert prispel k veselej nálade vo fašiangovom období .

              Tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie.

              Mgr. Dana Endreszová

          • Predvianočný koncert ZUŠ J. Silana
            • Predvianočný koncert ZUŠ J. Silana

              Vianoce - najkrajšie sviatky roka sú opäť tu. Neopakovateľná nálada, ktorá prenikne každého z nás. Sú to sviatky  lásky, pokoja, porozumenia, narodenia Božieho syna.  Je to zvláštny pocit čakania na niečo - na niekoho. Každý rok si pripomíname narodenie Ježiška napr. hudbou, koledami. Narodil sa pre každého z nás. Odpradávna sa klaňajú malému Ježiškovi národy, od dávnych čias mu prinášajú dary , spievajú a hrajú na jeho chválu. Ježiško priniesol ľuďom veľký dar - lásku, pokoj,  vianočný čas a  čas splnených prianí. Veď láska vytvára priestor pre budovanie pokoja. Vianoce sú aj  sviatkom rodiny a  dotýkajú  sa nášho srdca.

               Dňa 16. 12. 2014 ( v utorok ) sa konal v budove Cirkevnej spojenej školy  predvianočný koncert žiakov ZUŠ Janka Silana v Poprade. Dramaturgiu koncertu  pripravili  p. zástupca Mgr. P. Čapó a p. uč. Mgr. E.Haviarová. O sprievodné slovo sa postarala p. uč. Mgr. D. Endreszová. Program koncertu bol zostavený z hudby, tanca, spevu a umeleckého slova. Klavírny sprievod zabezpečovali p. uč. Mgr. P. Čapó a p. uč. Mgr. E. Haviarová. 

              Program koncertu  zaujal  svojou pestrosťou.  Bol zostavený z  rôznych žánrov hudby : z klasickej , ľudovej a populárnej hudby.  Diváci si mali možnosť vypočuť čarovné tóny zobcovej a priečnej  flauty, klavíra,  huslí, akordeónu, keyboardu,  gitary a sólového spevu  v  podaní mladých umelcov a vidieť pohybové kreácie žiakov tanečného odboru ZUŠ.   

               V programe vystúpili žiaci ZUŠ: N. Celerová ( klavír ) , T. Ludwig ( klavír ) , A. Slodičák ( husle ),  E. Žrobeková ( spev ),  V. Mornár ( zobcová flauta ),  P. Brejčák ( gitara ) , L. Jurčíková  ( zobcová flauta ), M. Jurgovská ( klavír ) , O. Magda ( keyboard ),  E. Gallovičová ( husle ), Š. Pintek ( gitara ), Z. Pinteková ( klavír ) , M. Pintek ( keyboard ), O. Pintek ( akordeón ), Z. Oprendeková ( priečna flauta ) , K. Očvárová ( spev ) , K. Schlosmann ( klavir ), L. Jurkovičová ( gitara ), D. Barloková, G. Moravčíková ( duo priečnych fláut ), P. Žugec, V. Kužel ( akordeónové duo), L. Mašlejová, M. Krišandová ( keyboardové duo ), M. Šidlovský ( husle ) a  M. B. Bukovinská ( gitara ) .

              Zaujímavosťou koncertu a jeho obohatením boli komorné zoskupenia a to : ľudová hudba, duo priečnych fláut, akordeónové duo, keyboardové duo,  flautový súbor a  tanečníčky  z  2. ročníka tanečného odboru ZUŠ.  Na koncerte zazneli koledy a  skladby  a to :  Tisíc rokov, Gavotta, Etuda, Santa Claus, Vianočná nálada, Blue Birds, Ária, Biancofiore, Basso Imperiale, Rolničky, V záhradôčke pod oblôčkom, Tango, Na kolotoči, Darček z lásky , Polka, V sade, Greensleves, Patorale, Nocturno a  koledy.

              Poďakovanie patrí všetkým účinkujúcim i pedagógom, ktorí usilovnou prácou pripravili žiakov na tento koncert. Prajeme všetkým radostné očakávanie príchodu Ježiška.

              Mgr. D. Endreszová

               

               

    • Kontakty

      • Základná umelecká škola sv. Jána Pavla II.
      • 052/7721389
      • Dlhé hony 3522/2, 058 01 Poprad 05801 Poprad Slovakia
      • 37942743
      • 2021882654